<< VISI RAKSTI

Pasaules Džeza diena

2011.gada novembrī UNESCO oficiāli apstiprināja 30.aprīli kā Starptautisko Džeza dienu. Tās mērķis ir uzsvērt džeza diplomātisko raksturu un skanīgo lomu visas pasaules cilvēku apvienošanā mūzikā. 30.aprīlis ir diena, kad visu vecumu, kultūru un tautību cilvēki vairāk kā 196 valstīs vienojas domās par mūziku, mierinājumu bēdās un sāpēs, mieru un mīlestību.

Pasaules Džeza dienas aizbildņi ir UNESCO ģenerāldirektore Irina Bokova un džeza pianists un komponists Hērbijs Henkoks (Herbie Hancock). Sagaidot 2015.gada Džeza dienu, Irina Bokova teica: „Šajā pārmaiņu un nedrošības laikā mums džeza gars ir nepieciešams vairāk nekā jebkad, lai vienotu cilvēkus – īpaši jauniešus, lai saglabātu brīvību un dialogu, lai radītu jaunus tiltus savstarpējai sapratnei, lielākai iecietībai vienam pret otru un sadarbībai.”

Džeza dienas pasākumi norisinājās ne vien ANO dalībvalstu galvaspilsētās, bet arī mazpilsētās, ciematos un brīvā dabā īpaši izveidotās koncertvietās. Piemēram, šīs dienas ietvaros Rumānijā, Iasi pilsētā, kafejnīcā „Meru Iasi”, muzicēja apvienība „C.A.L.I Quartet” (https://www.youtube.com/watch?v=LI_AJKL6M0k), savukārt Latvijas pazīstamākais džeza mūziķis Deniss Paškevičs ar savu kvartetu paspēja viesoties gan kultūras pilī „Ziemeļblāzma”, gan klubā „Pulkvedim neviens neraksta”.

Latvijā UNESCO atzītā Starptautiskā Džeza diena norisinājās vien otro gadu. Taču, ņemot vērā klausītāju ieinteresētību un vēsti, ko šis notikums nes visā pasaulē, šī arī turpmāk varētu būt viena no nozīmīgākajām dienām Latvijas mūzikas, īpaši džeza, vēsturē.

This entry was posted in Bez tēmas by Kertu. Bookmark the permalink.

Comments are closed.